"Never Forget Our Fallen Heroes" 


28/9/2022 Bijzetting Jonkerbos Short Stirling BK716

Vanochtend waren wij aanwezig bij de bijzetting van de mannen van de Short Stirling BK716 die op 29 maart 1943 in het IJsselmeer neerstortte nadat zij terug kwamen vanuit een missie in Berlijn. (lees meer) 

13/9/2022 Arnhem War Cemetery
Gister brachten wij een bezoek aan de Arnhem War Cemetery, beter bekend als de Airborne begraafplaats. Aankomend weekend zullen hier de herdenkingen plaats vinden van zij die vielen. Wij brachten vast een bezoekje en maakte foto's van de graven, wanneer je op de foto links klikt vind je meer informatie over de begraafplaats en vind je de foto's van gister.


 

5/9/2022 Airborne herdenking 

September is Airborne maand in Nederland, met op zaterdag 17 september de bekende luchtlandingen op de Ginkelse heide. Elk jaar is dit weer een groot succes en een weerzien van veteranen, beter bekend als de Arnhem Boys. Helaas worden het er steeds minder. Klik voor het complete programma op de foto.


4/9/2022 Graf op Airborne begraafplaats na 77 jaar een gezicht!
Het is donderdag avond(2021)  21:00 wanneer ik aankom bij het senioren complex in Drachten. Op  de 8e etage staat Lieuwe Schuurmans(89) al te wachten in de deuropening.
‘’Gaat u daar maar zitten’’ zegt Schuurmans terwijl hij mij de stoel in de woonkamer wijst en een  gevulde koek serveert.
We krijgen het over onze ontmoeting op de begraafplaats en hoe de zoektocht van Oorlogsbegraafplaatsen naar een week speurwerk het nodige aan informatie heeft opgeleverd.
31/8/2022Rust zacht Simmie Poetsema
De 26 jarige commando kwam zondag  om het leven nadat hij samen met 2 andere collega’s vrijdag nacht werd neergeschoten door een voorbij rijdende auto voor hun hotel in Indianapolis.( de andere 2 collega’s zijn gelukkig stabiel en aanspreekbaar )
Hij was vorig jaar betrokken bij de evacuatie van het vliegveld van Kabul, waar hij zijn eenheid 'grote diensten' bewees. "Terwijl de chaos rond het vliegveld opliep was het onder andere Simmie die op inventieve wijze een nieuwe toegangsweg naar de luchthaven creëerde. Daardoor waren de commando’s in staat honderden Nederlandse staatsburgers en Afghanen te evacueren."   
“Never Forget Our Fallen Heroes “

21/8/2022 Rondleiding Ysselsteyn
Gisteren  organiseerde wij alweer voor de vierde keer dit jaar samen met oorlogsgraf.nl een rondleiding op de Duitse oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn.
Vanaf alle hoeken van het land het selecte gezelschap zich vandaag verzameld voor een 5 uur durende tocht langs bekende en voornamelijk onbekende verhalen van mannen/vrouwen en kinderen die hier begraven liggen.
Tijdens onze rondleidingen proberen we de mensen mee te nemen in de verhalen die zich tijdens de oorlog hebben afgespeeld, van de gruweldaden van een bewaker in het Scholten huis in Groningen tot aan het verhaal van één van de 2 prinsen die hier begraven liggen.

19/8/2022 Airborne Begraafplaats Oosterbeek

De Airborne begraafplaats in Oosterbeek staat bij de meeste bekend om de slachtoffers van operatie Market Garden.Op dit ereveld liggen 1754 militairen van de landmacht, luchtmacht en zeemacht begraven die in de periode september 1944 tot april 1945 sneuvelden De meeste van deze mensen zijn omgekomen in de omgeving van Arnhem, tijdens de Slag om Arnhem, een onderdeel van Operatie Market Garden in september 1944. Van de graven zijn er 1648 van Britse, 3 van Nederlandse en 79 van Poolse militairen.
14/8/2022 Ardennes War Cemetery
Op deze begraafplaats hebben 5329 mannen hun laatste rustplaats gevonden, de meeste lieten het leven tijdens het Ardennen offensief
Wij spraken hier  de directeur van de begraafplaats en die stond er van versteld dat wij  als Nederlanders de moeite namen deze mannen te bezoeken, Tijdens het gesprek vertelde hij dat hij op bepaalde dagen verschillende onderdelen van het leger een speciale eer gaf door vlaggetjes bij de graven neer te zetten. De trots wat deze Amerikaanse man uitstraalde tijdens ons gesprek vergeten wij  nooit weer!


 


9/8/2022 De grebbeberg
hier leggen 850 Nederlanders die gevallen zijn voor het Vaderland, Verder heeft de begraafplaats meerdere monumenten en een informatie centrum. Achter de begraafplaats zijn nog diverse kazematten en een stuk nagebouwd loopgraven stelsel gebouwd.

16/7/2022Duitse begraafplaats Costermano (Italië)
Op de Duitse begraafplaats Costermano aan het Gardameer liggen 21.951 slachtoffers die gevallen zijn tijdens de tweede wereldoorlog.
Vanaf de begraafplaats is er een fantastisch uitzicht over het Gardameer. Tijdens ons  bezoek hier kwamen wij in  gesprek met een Duits echtpaar die het vreemd vond dat een auto met een Nederlands kenteken hier graven kwam bezoeken. Naar te hebben verteld wat wij deden kwam het verhaal naar voren dat zij hier een familielid kwamen bezoeken om hem te herdenken. Ze schaamde zich voor hun opa die hier begraven lag en hadden nu de moet bij elkaar geraapt om hem te bezoeken