Lichtjes op Oorlogsgraven (kerstavond)Kerstavond  2020 een nieuwe traditie is geboren.

Sinds dit jaar is er in Zwolle een nieuwe traditie bijgekomen, het branden van kaarsjes voor de oorlogsslachtoffers uit de tweede wereldoorlog.

Via een oproep op facebook vroeg Zwollenaar Stefan Meekers(31) dit jaar aandacht voor de mannen en vrouwen die tijdens de tweede wereldoorlog om het leven zijn gekomen. Veel van deze vooral jonge mannen werden vanaf de andere kant van de wereld hierheen gestuurd om te strijden tegen het nazi regime.

Al snel kwamen er van alle kanten donaties om zoveel mogelijke kaarsjes te branden bij de graven, met vier vrijwilligers ontstak Meekers op kerstavond ruim 600 kaarsjes. ''We mogen niet vergeten dat zij voor onze vrijheid zijn gevallen'' zegt Meekers die al jaren onderzoek doet naar de oorlogsslachtoffers uit Zwolle. De vele reacties van mensen die langskomen om even een kijkje te nemen en de vele appjes en belletjes doen je beseffen dat we toch iets goeds hebben gedaan met deze actie verteld Stefan vol passie. Laten we hopen dat er een nieuwe traditie is geboren en wij vanaf nu elk jaar op kerstavond eventjes de mensen in onze harten sluiten die soms duizenden kilometers ver van huis hier in Zwolle hun laatste rustplaats hebben gevonden.

 


Sinds enkele jaren wordt het steeds meer een traditie, Op kerstavond kaarsjes branden bij de oorlogsgraven in Nederland.

 https://lichtjesopoorlogsgraven.jimdofree.com/  begon hiermee en doet dit nu sinds 5 jaar

Op steeds meer plekken op kerstavond uitten mensen hun respect naar de helden die gevallen zijn voor onze vrijheid.

Op grote begraafplaatsen zoals in Holten steken traditioneel kinderen van de basisscholen in Holten een kaarsje aan en wordt daar door gastsprekers gesproken.

Maar ook op algemene begraafplaatsen waar enkele graven liggen worden steeds vaker lichtjes gebrand.

Gelukkig zijn er op een hoop begraafplaatsen al vrijwilligers die dit doen, Helaas nog niet alle graven hebben een lichtje tijdens kerstavond.

mocht je zelf graag ergens een kaarsje branden, je kunt via het contactformulier doorgeven waar je een kaarsje brand.


  • IMG_2548
  • IMG_2550
  • download
  • 137f9c30-fd4a-11e8-ae72-cb1fc70b320c_web_scale_0.5392157_0.5392157__

Wij hopen  dat we op deze manier ervoor kunnen zorgen dat onze helden met kerst niet alleen zijn zover van huis!