Erevelden in het Buitenland

Behalve Nederlandse erevelden bezoeken wij ook  regelmatig erevelden elders in Europa. .

Op deze pagina vind u  foto's gemaakt van erevelden  in Europa.


Ardennes War Cemetery

 .Op deze begraafplaats hebben 5329 mannen hun laatste rustplaats gevonden, de meeste lieten het leven tijdens het Ardennen offensief

Wij spraken hier  de directeur van de begraafplaats en die stond er van versteld dat wij  als Nederlanders de moeite namen deze mannen te bezoeken, Tijdens het gesprek vertelde hij dat hij op bepaalde dagen verschillende onderdelen van het leger een speciale eer gaf door vlaggetjes bij de graven neer te zetten. De trots wat deze Amerikaanse man uitstraalde tijdens ons gesprek vergeten wij  nooit weer!  


Duitse begraafplaats Costermano (Italië)

 

Op de Duitse begraafplaats Costermano aan het Gardameer liggen 21.951 slachtoffers die gevallen zijn tijdens de tweede wereldoorlog.

Vanaf de begraafplaats is er een fantastisch uitzicht over het Gardameer. Tijdens ons  bezoek hier kwamen wij in  gesprek met een Duits echtpaar die het vreemd vond dat een auto met een Nederlands kenteken hier graven kwam bezoeken. Naar te hebben verteld wat wij deden kwam het verhaal naar voren dat zij hier een familielid kwamen bezoeken om hem te herdenken. Ze schaamde zich voor hun opa die hier begraven lag en hadden nu de moet bij elkaar geraapt om hem te bezoeken.

Bij de ingang van de begraafplaats zit een informatie centrum (recentelijk verbouwd) mocht je eens bij het Gardameer zijn is dit een aanrader om eens een uurtje rond te lopen.Nederlands Ereveld Hannover

in 2019 maakte wij  een dag trip van ruim 800 kilometer. we reden in de vroege morgen weg om diverse begraafplaatsen te bezoeken. Een hiervan was het ereveld in Hannover.

Het Nederlands Ereveld op het Friedhof an der Seelhorst in Hannover-Seelhorst telt 417 graven van Nederlanders die omkwamen in het oostelijke deel van de deelstaat Nieder-Sachsen. Verder bevindt zich er een stenen drieluik met de namen van nog eens 108 Nederlandse slachtoffers. Tijdens dit bezoek kreeg ik het idee dat hier weinig mensen komen, nergens een bloemetje te vinden en het ereveld ligt afgelegen achteraan op de begraafplaats.

Behalve het Nederlandse ereveld lagen er nog meer graven op deze begraafplaats, de graven van de kinderen/baby's met datums die zijn omgekomen tijdens de oorlog  hebben een diepe indruk op ons gemaakt tijdens deze trip.
Normandy American War Cemetery

Tijdens een van onze trips bezochten wij  in Normandië de Amerikaanse begraafplaats in het plaatsje Colleville-sur-mer ( bij Utah Beach)

Bij aankomst op de parkeerplaats van deze begraafplaats wordt gelijk de omvang van de begraafplaats duidelijk.

Behalve de begraafplaats is er ook een informatie centrum wat meer wegheeft van een musea.

Zoals op elke Amerikaanse begraafplaats ligt ook deze er weer geweldig onderhouden bij, Met een fantastisch uitzicht over Zee en de stranden weer helaas veel van hun de oorlog niet hebben overleefd.