Erevelden in Nederland  

De Commonwealth War Grave Commision is verantwoordelijk voor het onderhoud van de graven van Gemenebest slachtoffers.

In Nederland is dit uitbesteed aan de Oorlogsgravenstichting , Zij onderhouden de graven en beheren de archieven van de oorlogsslachtoffers.

In Nederland hebben wij diverse Erevelden , Nederlandse erevelden , Canadese, Britse , Amerikaans, Russische  en een Duits Ereveld. Op sommige erevelden liggen ook meerdere Nationaliteiten zoals de Poolse graven  op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek.

 De Grebbeberg

De Grebbeberg is een bekende Nederlandse begraafplaats waar de slachtoffers liggen van de strijd om de Grebbeberg.

hier leggen 850 Nederlanders die gevallen zijn voor het Vaderland, Verder heeft de begraafplaats meerdere monumenten en een informatie centrum. Achter de begraafplaats zijn nog diverse kazematten en een stuk nagebouwd loopgraven stelsel gebouwd.



Airborne begraafplaats Oosterbeek

de Airborne begraafplaats in Oosterbeek staat bij de meeste bekend om de slachtoffers van operatie Market Garden.Op dit ereveld liggen 1754 militairen van de landmacht, luchtmacht en zeemacht begraven die in de periode september 1944 tot april 1945 sneuvelden De meeste van deze mensen zijn omgekomen in de omgeving van Arnhem, tijdens de Slag om Arnhem, een onderdeel van Operatie Market Garden in september 1944. Van de graven zijn er 1648 van Britse, 3 van Nederlandse en 79 van Poolse militairen.

 




Amerikaanse Begraafplaats Margraten

De Amerikaanse begraafplaats Margraten herdenkt de 8301 Amerikaanse soldaten die tijdens de bevrijding van België (Ardennen offensief)  en Nederland Zuid Limburg) het leven lieten. Wanneer je de Begraafplaats op rijd heb je het idee alsof je een stukje Amerika binnen rijd, Alles op deze begraafplaats is tot in de puntjes verzorgd.



Canadese begraafplaats Holten.

Op de Canadese begraafplaats hebben 1355 Canadezen, 36 Britten, 2 Australiërs en 1 Belg hun laatste Rustplaats gevonden,

De begraafplaats ligt op de Holterberg mooi in  de natuur.
Het mooie aan de Holterberg is dat er ook een kenniscentrum naast zit waar je veel informatie en verhalen van de gesneuvelde soldaten kunt terug vinden. Tijdens kerstavond wordt er door schoolkinderen in de buurt bij elk graf een kaarsje gebrand zodat deze helden tijdens de kerst niet alleen zijn.
Op dit ereveld ligt ook 
Welly Arsenault één van de drie soldaten die het leven liet bij de bevrijding van Zwolle (lees hier zijn verhaal)


Jonkerbos War Cemetery Nijmegen

De Jonkerbos war cemetery is een ereveld in Nijmegen.

Op deze begraafplaats hebben 1643 hun laatste rustplaats gevonden, de meeste zijn gesneuveld tijdens Operatie Market Garden. In Nijmegen heb je behalve dit ereveld ook nog een andere begraafplaats waar ook Nederlandse soldaten begraven liggen .Wat opvalt is dat deze graven regelmatig worden bezocht door scholieren  en bij vele graven regelmatig verse bloemen liggen.


Russisch Ereveld Leusden

Op de Algemene begraafplaats Rusthof in Amersfoort ligt het Russische ereveld dat 865 slachtoffers telt.

100 van deze mannen zijn als krijgsgevangen naar kamp Amersfoort gebracht wat op nog geen steenworp afstand ligt van de begraafplaats. In het beruchte kamp Amersfoort zijn 23 man door hongersnood omgekomen, de andere 77 zijn in koele bloede geëxecuteerd op de fusillade plaats in het kamp.

De rest van de mannen die hier begraven liggen zijn over het algemeen soldaten die uit krijgsgevangenschap zijn bevrijd maar dit niet hebben overleefd.

Journalist Remco Reiding heeft naar jaren in de buurt van het ereveld onderzoek gedaan na deze begraafplaats en heeft er mede voor gezorgd dat graven een naam kregen met de daarbij horende familie.

Hij besloot een onderzoek in te stellen naar de Russische nabestaanden. In 1998 volgde zijn eerste reis naar de voormalige Sovjet-Unie. Op 22 april 2000 publiceerde hij zijn bevindingen in de Amersfoortse Courant. Bovendien was nu duidelijk dat vijftig Russische soldaten in Duitse dienst waren toen zij omkwamen, en al die jaren als geallieerden waren geëerd en herdacht. Veertien anonieme graven kregen een naam, en 150 families van slachtoffers werden gevonden. In 2000 waren Dimitri en Pjotr Botenko de eerste nabestaanden die op de hoogte gebracht werden waar het graf van hun vader Vladimir Botenko was. In april 2012 verscheen over de onderzoekingen boek "Kind van een Ereveld"



 Pools Ereveld Breda

Breda is officieel bevrijd op 19 oktober 1944 door onder meer de Poolse brigade onder leiding van de bekende generaal Maczek.

Voor deze bevrijding hebben helaas een  hoop Poolse mannen een hoge tol betaald.

Er zijn in Breda twee erevelden en een Pools Memorial om deze helden te herdenken. Ook is er sinds kort een Memorial geopend om te zien hoe de Poolse brigade de strijd heeft geleverd.

op de site : van het memorial vindt u een hoop informatie en dit is zeker een bezoek waard!